Ifølge psykologen Albert Mehrabian er det kun 7 % af kommunikationen, der ligger i de sagte ord, mens de resterende 93 % ligger i det nonverbale (http://kaaj.com/psych/smorder.html). Fremtoning, kropssprog, mimik, gestik, betoning og energi af ordene er eksempler på nonverbale kommunikationsudtryk, der kan være afgørende for, hvordan kommunikationen tolkes af de involverede parter.
Én fælles virkelighedsopfattelse:
Kommunikation foregår altid i en relation og der er derfor altid minimum to deltagere i kommunikationen. Deltagerne kommer altid med sin egen opfattelse af virkeligheden og for at kunne kommunikere sammen, er det vigtigt først at have forståelse for og indsigt i hinandens virkelighed. Dette betyder ikke, at der skal opnås enighed i kommunikationen, men at deltagerne skal være bevidste om, at de har hver deres konstruktion af virkeligheden. Konstruktivisme er en filosofi, der bygger på antagelsen af, at virkeligheden skabes af individets refleksioner over dets erfaringer (Jensen og Ulleberg, 2015: 86).
"Vi er ikke uenige, vi har bare hver vores konstruktion"
(Citat: Dorthe Charlotte Ahlstrøm)
To måder at kommunikere på:
Transmissionsmodellen: En lineær model, hvor intentionen er at overføre viden fra afsender til modtager. Kommunikationen er her énvejs, hvor afsenderen benytter kommunikationen til at dele et budskab. Afsenderen bliver problemløsende, vil finde årsagen til et problem og indfanger ikke mangetydigheden og kompleksiteten i kommunikationen. "Hvorfor" er
et hyppigt anvendt start-ord.
Transaktionsmodellen: En cirkulær model, hvor kommunikationen er en dialog, hvor deltagerne er kontinuerligt nysgerrige. Alle er aktive i dialogen, og relationen iblandt dem er vigtig for at skabe en dynamisk kommunikation. Kommunikationen foregår i konteksten, og der vil være konstruktiv feedback fra alle deltagerne. Øjenkontakt, god energi og et åbent kropssprog er essentielt i denne kommunikationsform.
Tre måder at lytte på:
Niveau 1 - intern lytning: Læner sig op af den lineære kommunikation, hvor der er fokus på én selv. Lytteren mærker kun sig selv og er ikke indlevende i den anden.
Niveau 2 - fokuseret lytning: Læner sig op af den cirkulære kommunikation, hvor opmærksomheden er på den anden. Lytteren er fri af dagsordenen, egne meninger og tanker. Den anden bliver klogere på sig selv og konstruerer sin virkelighed på ny.
Niveau 3 - global lytning: En intuitiv lytning, hvor man er opmærksom på det, det bliver sagt imellem linjerne.
Hvis man efter en samtale, står med oplevelsen af, at den ikke har haft det udbytte man håbede på, kan man gøre sig overvejelser om, hvorvidt kommunikationen er foregået i den rigtige kontekst på det rigtige tidspunkt.
Hvis man vil skærpe relationer og skærpe kommunikation må man nogen gange gøre noget man ikke normal vis tør eller har prøvet før.
Aldrig stop ny tænkning, kreativitet eller vejen til viden!
Feedback:
SvarSletFed blog, gode farver, flotte billeder, god opsætning. Fangende!
I er kommet godt omkring de faglige begreber.
God præsentation af transmissions- og transaktionsmodellen.
God beskrivelse af de 3 lytte-niveauer.
Vigtig pointe at overveje hvilken kontekst kommunikationen foregår i.
Meeeen kommunikation forudsætter ikke minimum 2 personer. Når man kommunikerer med sig selv, kalder vi det bare "reflektion" Citat fra Dorthe ;-)
Vi ser frem til at læse mere på jeres blog :)
1000 tak for de søde ord og konstruktiv feedback....
SletKommunikation er en udveksling af information/viden mellem flere individer. Såfremt der kun er ét individ, kaldes det ikke kommunikation, men refleksion eller tanker. :-)